luni, 30 martie 2009

Cursuri cu prezenta obligatorie

Nu am inteles niciodata care este scopul in a face prezenta la curs. Really now. Ce spera un profesor sa realizeze prin asta defapt?

Ideea este simpla, din punctul meu de vedere. Daca un student considera ca predati bine, si are ceva de invatat, va veni la curs. Daca nu, nu.

Ce se intampla daca totusi studentii sunt obligati sa vina din cauza unei foi de prezenta? Pai sa vedem... or sa vina cu laptopul sa se joace sau sa faca vreo tema, sau or sa doarma, sau sa copieze la alt curs, sau sa citeasca o carte, sau sa vorbeasca cu colegul de banca... you get the idea.

Nu, chiar nu ii motiveaza sa vina sa fie atenti. Si nu ii ajuta cu absolut nimic.

Care este solutia atunci, va intrebati, domnilor profesori? Simplu: incercati sa va dati seama ce nu le place, de ce nu vin. Puneti-va in locul lor. Sa stati sa ascultati un om 3h cum sta si citeste de pe o prezentare powerpoint si repeta de 10 ori acelasi lucru e f boring, mai ales daca ar lua 5 min sa citeasca prezentarea acasa si ar ramane cu aceeasi cantitate de informatii. In schimb, un curs interactiv, dupa care studentii chiar simt ca au invatat ceva nou si interesant, va avea o prezenta destul de buna. Intrebati profii de USO, spre exemplu. ;)

joi, 26 martie 2009

Mic tutorial Backtracking - part 1: Blind bkt

Backtracking cred ca este unul din algoritmii mei preferati. E like the father of all algorythms. He pwns everything. Greedy? Dinamica? Le face. Mai incet, dar le face (bine, mult mai incet, are complexitatea O(2^n)). Daca mi se permite aceasta metafora, e like ai 2 tipe, una vine la tine si zice ca stie sa iti dea un blowjob rapid, si alta care vine si zice ca stie si blowjobul si toate pozitiile din Kama Sutra si le face incet dar bine, pe care ai alege? (raspuns irelevant: the one with the bigger boobs :P )

Anyways inapoi la treaba serioasa. Backtracking. Care e ideea? Ai un vector de valori posibile, sa ii zicem pos[], si o stiva st[] in care bagam toate permutarile intre o parte din elementele din pos (sau toate, dupa caz) si verificam daca solutia este corecta.

Varianta recursiva e cea mai scurta si dragalasa:
void bkt(int p)

{
for (int i=0;i < n_pos;i++)

{
st[p]=pos[i];
if(p==nr_cautat)
if (verif(p)) afis(p);
else bkt(p+1);

}
}



THE END. Astea sunt cele 5 randuri pt care trebuie sa intelegeti principiul.
Ca exemplu de rulare, sa zicem ca avem pos[]={1,2,3} si nr_cautat =2. Practic adauga in stiva 1, si apeleaza bkt pentru a 2a pozitie din stiva. Va baga in stiva {1, 1} si verifica daca solutia este corecta. Dupa, vom avea in stiva {1, 2} si verifica. Dupa, {1,3}. {2, 1} etc. Functia verif() depinde de problema, evident. O idee ar fi sa salvam in st[] doar indicii pentru pos[], adica st[p]=i; ca sa verificam mai usor in verif(p) daca elementele sunt distincte. Alteori, e mai eficient sa facem verificarea imediat cum adaugam un element nou, si dupa sa vedem daca am ajuns la numarul de elemente cautat.

Asta este principiul de baza. In rest, conteaza creativitatea programatorului pentru a-l optimiza. Dar, desigur, ppl like telling you how to think, asa ca avem un fel de grade de optimizare, AC1, AC2, blabla. Voi scrie intr-un post urmator cu ce se mananca fiecare.

luni, 23 martie 2009

O saptamana in viata unui student la poli

Saptamana asta e o saptamana tare interesanta... Cei care vor sa dea la poli, sa stiti ce va asteapta.

Pana ieri seara, am avut de facut o tema la PA. Pana maine, trebuie sa facem tema la engleza. Pana miercuri trebuie sa terminam proiectul la CN. Pana joi trebuie sa facem calculele la labul de ED si un rezumat la labul urmator (btw, nici macar nu e pe site pus laboratorul, trebuie sa faci rost de el cum poti). Pana vineri trebuie sa citim cele over9000 chestii puse in "folder" de profu de la AD. Pana duminica trebuie sa pregatim documentatia la chess engine la PA, si cei care nu s-au apucat de proiect trebuie sa faca si primul release al engine-ului (lucky me eu am facut deja ce trebuie, mai e doar documentatia idioata). Pana lunea viitoare avem tema la PC. And you think this is over? Naaah, de bine ce am terminat tema la PA avem inca una pentru saptamana viitoare. Ah, si in tot timpul asta trebuie sa mergem si la facultate, ca avem laburi si cursuri cu prezenta obligatorie.

Si nu, saptamana asta nu e una speciala... cam asa e de obicei...

Timp liber? Viata sociala? Somn? Sanatate fizica si psihica? Pwla.
Welcome to poli! Have a nice day! :)

miercuri, 18 martie 2009

Poli review: de la WC

Se pare ca administratia politehnicii ne considera un fel de robotei care nu au nici un fel de nevoi... Stiu ca e un subiect cretin, dar tine de viata la politehnica. Sa va povestesc cateva mici experiente legate de WC-urile din poli...

Prima a fost la examenul de admitere. Merg si eu ca omul inainte la WC, si cand sa deschid cabina sa ies... surpriza... nu se mai deschide! Cel mai misto motiv sa ratezi examenul: am fost blocata la toaleta... Bine s-a deschis eventual dupa ce am tras mai tare, dar am facut un mental note sa nu mai intru ever in cabina din dreapta de la WC-u fetelor din rectorat.

Realilzand si ei ca the toilets suck, s-au gandit sa le renoveze... Au inceput cu toaleta baietilor. Asa ca practic am avut baie comuna timp de vreo luna pana le-au terminat-o (de parca nu era destula coada la baia fetelor in pauza... imi pare rau ca am intarziat la curs domnule profesor, dar am stat la coada la baie!). Dupa, au renovat baia fetelor. Au schimbat si usile alea de nu se mai deschideau :D . Dar, daca la baieti a luat relativ putin, la fete au stat in renovare mult si bine... Ca tot nu prea sunt fete la poli, nu? So... fetele aveau de ales... ori intra la baieti, si risca sa dea de vreun tip care nu se gandeste ca practic e baie comuna si ar trebui sa intre in cabina, ori sa mearga pan la mama dreq la alta baie de fete...

Oricum singura baie care are usi care se inchid este in rectorat la parter. Restul bailor...trebuie sa tii usa. Ah si nu va asteptati la chestii gen hartie (echipati-va cu multe servetele!), sapun, uscator/servetele, apa merge trasa doar in unele locuri, oglinzi nu exista... macar avem cosuri de gunoi... sort of... ca sunt defapt niste cutii de carton goale...

In automatica e si mai misto... In EC-uri e o singura baie... la subsol... unde sunt WC-uri "turcesti"... si ultima data cand am fost, au schimbat usile (au terminat treaba in cateva zile, e de bine, poate si pentru ca e singura baie din zona). Miros ingrozitor, era si apa pe jos (sau sper ca era apa...), vis, ce mai... In EG-uri teoretic e un WC la fiecare scara... practic majoritatea sunt incuiate (la fete cel putin, la baieti sunt mai multe deschise) si e o singura cabina, deci desigur stai la coada in fiecare pauza, mai gasesti si cate un gandacel sau paianjen sa iti tina companie in timp ce iti faci treaba... E chiar entertaining, erau la un moment dat un paianjen cu picioare lungi si unul mai mic si mai gras... se bateau... A castigat ala mic si gras, ca data urmatoare cand am fost, l-am revazut stand victorios pe panza, mancand o musca...

Well cam asta e cu baile fetelor, asteptam un baiat sa ne descrie experientele si pe la ei :P

Poli review: Engleza 1 si 2

  • Profesor
Yolanda Katelli (parca)
  • Materia
Engleza. Mai exact, engleza in a business environment. Aka cum sa scrii o scrisoare, un mail, un CV, etc.
  • Desfasurarea seminarului
Trebuia sa cumperi o carte. Daca veneai fara ea, crize si nu prea aveai ce cauta la seminar. (Da, era scrisa de profa cartea.) Lucram de pe carte cica. Exercitii boring, multe scrisori/mailuri/CV-uri...

Profa statea pe scaun, si tasta la comp in word, si ne punea proiectorul.

Exemplu de tema: CV-ul... L-am facut, l-am pus cu totii pe rand pe proiector. 99% dintre noi a trebuit sa il refacem pe motiv gen nu am pus un tab aici, nu e perfect aliniat textul, etc. Ora urmatoare gasea altceva care sa nu-i placa, si il refaceai yet again, asa ca nu trebuia sa te chinui prea mult.
  • Notare
Conta si prezenta la seminar, si activitatea cica, si un proiect de final.

La proiect a fost fun... profa in ora de dinainte: "Faceti o prezentare. Puteti veni cu o prezentare in powerpoint, si o punem cu proiectorul. Da, veniti cu ea pe stick, nu e nici o problema.". Stam noi, facem prezentarea frumos, pregatim si discursul de 5 minute, si la seminar: "Ce prezentare powerpoint? V-am zis eu de asa ceva? Ce discurs in fata clasei? Intrati pe rand in sala si vorbiti cu mine". Si ne pune in prima banca pe rand, ne apucam, vorbim max 1 minut, dupa ne invadeaza cu intrebari timp de inca 1 minut, n that's it (nu mai mentionez ca era ceva IT-related, si profa... in fine, nu comentam :P )



Gata cu materiile din anul 1, semestrul 1. More to come :)

Dragi tovarasi politehnisti care mai frecventeaza blogul ( I know ur out there :) )astept commenturi cu feedback, experientele voastre, etc. :)

Poli review: Logica

  • Profesor
G.G. Costandache
  • Materia
100 de moduri cum sa analizezi daca o propozitie e adevarata sau falsa... That's about it.

Mentionez ca asta era teoretic un optional. Practic a fost optional obligatoriu ales de catre politehnica pentru noi...
  • Desfasurarea cursului
Aceeasi minunata sala D100, dar.. spre deosebire de fizica unde chiar erau probleme cu locurile... aici era cam pustie sala...

Practic, cele 2 ore de curs constau intr-o dictare continua.
  • Desfasurarea seminarului
Ne scotea la tabla si ne punea sa analizam daca o propozitie e adevarata sau falsa.
  • Notare
In ultima ora de seminar a fost cam asa: "Iesi la tabla. Scrie un simbol logic".
if (ai stiut sa scrii macar 2 in plus fata de cei de dinainte)
fa analiza unei propozitii
if (corect) 10
else 9
else
4+ scrie un referat or smth

Poli review: Fizica

  • Profesor
A. Nenciu
  • Materia
Fizica... Optica, teoria relativitatii, chestii de cultura generala facute si in liceu, la care se mai adauga inca 1000 de formule si definitii.
  • Desfasurarea cursului
Desi cursul se desfasura in niste conditii nu tocmai placute, in D100, sala cu 100 de locuri, noi fiind vreo 150 in serie (da, stateam si pe scara si in picioare si care cum apuca), si cursul era in facultatea de electronica, dupa care trebuia sa facem jogging pana in automatica, macar profa era ok. Adica pe langa faptul ca explica destul de bine, si daca erai atent chiar intelegeai, se si implica destul de mult... fiind nubi la facultate, ne mai spunea si ce si cum mai trebuie sa facem, mai raspundea la intrebari legate de facultate in general, si chiar a organizat 1 data sau de 2 ori o iesire la... teatru era? (personal nu am fost, dar am apreciat intentia)
  • Desfasurarea laboratorului
Era easy mode in comparatie cu ce avem acum la laboratoare de genul... Profa de la lab venea pe la fiecare in parte si ne facea un rezumat la despre ce e vorba in lucrarea respectiva si cum se folosesc aparatele, si dupa da-i si masoara 20-30 de valori ca nebunul, adauga acasa inca 3 calcule si un grafic, si gata.
  • Notare
Cam toata lumea care a fost la examen a trecut...

luni, 9 martie 2009

Poli review: Programarea Calculatoarelor, Structuri de Date

Probabil va intrebati daca nu am facut si ceva de programare so far, ca banuiesc ca multi vor sa dea la facultatea de Calculatoare ca sa iasa programatori, nu? Well...

PC a fost pe semestrul 1 din anul 1, iar SD pe semestrul 2. Aceeasi profa, aceeasi asistenta la lab, totul in acelasi stil.
  • Profesor
E. Kalisz
  • Materia
Teoretic faceam C. Teoretic era o materie utila. Am inceput de la suma a 2 nr si am terminat cu lucrul cu pointerii in mare. Continuarea a fost la SD semestrul urmator, unde am facut liste, grafuri si algoritmi elementari pe baza lor. Cine a citit macar o data de curiozitate manualul din liceu nu avea probleme.
  • Desfasurarea cursului
Pot spune ca principala mea dorinta cand am venit la poli a fost sa se faca programarea cum trebuie. N-a fost sa fie.
Profa venea in sala, punea prezentarea cu proiectorul, si mostly ne citea de acolo. Am inteles ca dupa mult feedback negativ, la cursul din semestrul 2 nu mai citea de pe proiector, ci scria si pe tabla din cand in cand...
Personal, n-am rezistat. Am fost la 2 cursuri in semestrul 1, am vazut cat de boring e si cum pot invata de 1000 de ori mai mult cu o carte buna de C acasa in fata compului, si asta am si facut mostly. Si la SD nu am fost la absolut nici un curs. Si nu-mi pare rau.
  • Desfasurarea laboratorului
Asta a fost okish dupa parerea mea. Nu mai imi amintesc exact cum o chema pe asistenta (ceva cu I). Faceam niste probleme de proof-of-concept, practic implementarea teoriei, easy mode and kind of boring. La SD era mai stresant, simteai cum iti apare un fir de par alb in cap la fiecare Segmentation Fault pe care il vedeai... bloody pointers!.
Si tipa se vedea ca stie programare. Adica personal de fiecare data cand am chemat-o sa o intreb ceva (desi nu am avut nevoie de prea multe ori) s-a prins imediat ce am gresit. La rabdare statea cam prost insa, dar nu o condamn. Probabil eu as fi innebunit sa stau sa explic atata.
  • Notare
Examenul a fost un mare kkt. Cel mai stupid stil de examinare ever. In primul rand, nu se face examinarea la programare pe foaie, dar sa zicem ca era mai greu altfel, asta inteleg. Cum a fost? Ne dadea un subiect, 10 min sa-l rezolvam, dupa ne lua subiectul si rezolvarea, si ne dadea urmatorul subiect. Asta timp de vreo 3 ore. Ah si eram asezati in functie de notele de la lab (as if that made sense, personal in sem 2 am lipsit mult de la lab si am mers de multe ori moarta de somn si fara chef, si stateam relativ in fata, desi stiam mai bine decat jumate din sala). La primul examen am avut un soc... multi colegi se apucasera sa scrie pe ciorna, si cand a venit sa ia foile, nu au apucat sa transcrie... Multi picati... dezastru, ce mai...

Poli review: Matematica 2

  • Profesor
A. Nita
  • Materia
Algebra, in esenta. Matrici, ecuatii diferentiale (parca)... Nici nu mai imi amintesc exact ce s-a facut... My bad ca de multe ori la curs dormeam...
  • Desfasurarea cursului
Explica bine profa, desi se vedea ca are o dorinta *extraordinara* sa explice...
Daca mai ramanea timp, ne mai si scotea pe la tabla (da, la curs) sa facem probleme... Ceea ce e bine, intelegeai de la curs ce si cum, nu trebuia sa te chinui dupa 10 ani acasa sa iti dai seama cum se practica ce ti-a explicat in teorie.
Insa, datorita faptului ca cursul era fix dupa cursul lui Flondor (yep, 6 ore continue de matematica... oh joy), marturisesc ca nu reuseam sa imi mai tin ochiii deschisi de multe ori... La unul din cele 2 cursuri TREBUIA sa dorm... Tot respectul meu pentru cei care reuseau sa fie atenti.
  • Desfasurarea seminarului
Faceam cursul tot cu profa, si era f bine ca ne scotea la tabla sa facem noi problemele, ajutandu-ne daca nu stiam. Aka cum sunteti obisnuiti probabil de la liceu. Era bine. Daca incercai sa le rezolvi si tu in paralel cu ala la tabla pe foi, chiar intelegeai ceva (spre deosebire de mate1, unde trebuia sa recitesti seminarul acasa de vreo 3 ori sa intelegi).
  • Notare
A fost indulgenta la corectat, aka daca stiai cate ceva, nu iti scadea prea mult pentru prostii gen calcul si alte astea.
In schimb, la examen a prins pe cineva copiind si a dat-o afara. Do not try that (unless u have skillz ;) ).

vineri, 6 martie 2009

Mic tutorial SVN

Ca tot era vorba de SVN... Pentru cei care n-au mai lucrat cu svn, va scriu o lista cu cam tot ce aveti nevoie sa va jucati cu el dintr-o consola de Linux.

  • cd /directorul/de/lucru
(adica mergeti in directorul in care vreti sa copiati fisierele)
  • svn checkout http://adresa/la/care/e/hostat
(comanda asta o dati doar prima data, si va copia in fisierul respectiv fisierele care sunt pe server, cerandu-va parola daca serverul are parola. Va creea si un director .svn in folderul respectiv, care va contine setarile n stuff...)
  • svn update
(va lua fisierele care au fost modificate de pe server)

  • svn add ceva
(unde ceva poate fi fisier sau folder sau mai multe fisiere/foldere. Aceasta comanda ii spune ca va trebui sa adauge "ceva" pe server la urmatorul commit)
  • svn delete ceva
(ceva=fis,dir, mai multe fis/dir. Va sterge "ceva" la commit)
  • svn status
(arata tot ce va fi modificat la urmatorul commit. Outputul va fi sub forma:
?       scratch.c           # file is not under version control
A       stuff/loot/bloo.h   # file is scheduled for addition
C       stuff/loot/lump.c   # file has textual conflicts from an update
D       stuff/fish.c        # file is scheduled for deletion
M       bar.c               # the content in bar.c has local modifications

Pentru a vedea exact ce inseamna literele, vezi comanda urmatoare)

  • svn help numecomanda
(help is your best friend, intotdeauna :) )

  • svn revert ceva
(anuleaza modificarile facute asupra fisierului sau folderului ceva)

  • svn commit -m "Mesaj cu modificarile facute"
(va face pe server modificarile pe care i le-ati dat sa le faca.)


Pentru mai multe informatii, va recomand cartea asta , care va spune cam tot ce e de stiut in legatura cu svn, inclusiv sugestii despre cum ar trebui sa organizati folderele pentru proiecte mai mari, etc.

Daca nu va place consola, mai puteti instala si kdesvn, si mai sunt si alte programe de genul, cu o interfata grafica draguta, desi personal mi se pare mai rapid si mai usor cu o consola.

Review: SVN hosting

Cautand un free SVN host pentru un proiect la facultate, am dat de xp-dev.
Colegii, daca aveti nevoie de un loc sa va hostati Chess AI-ul, vi-l recomand ;)

Pros:
  • free
  • 1500MB spatiu
  • poti hosta un numar nelimitat de proiecte
  • chestii gen bug tracker, forum, project wiki, etc
Cons:
  • interfata putin mai ciudata
  • orice persoana care acceseaza svn-ul trebuie sa aiba cont pe site

miercuri, 4 martie 2009

Poli review: Matematica 1

  • Profesor
P. Flondor
  • Materia
In esenta, analiza matematica. Derivate partiale, integrale multiple, serii, chestii de genul. Chestii bune la cultura generala, dar nu 100% esentiale unui programator.

  • Desfasurarea cursului
Stiti povestile alea despre profesorii care cu dreapta scriu si cu stanga sterg? E unul din profesorii aia :P

In primul rand, tot respectul meu pentru domnul profesor Flondor. Se vede ca isi cunoaste bine materia, si daca erai atent la curs, intelegeai destul de bine.

Pe de alta parte, pot spune ca era si f strict. La fara 10, era deja in fata salii. La fix intra. Intarziai mai mult de 5 minute? "La pauza!". Nu miscai la curs. Nu vorbesti cu colegul. "Cum indraznesti sa dormi? Iesi afara!" (Daca poti dormi fara sa pui capul pe banca, nu zice nimic, spun asta din experienta ;) )

  • Desfasurarea seminarului
Ah, domnul profesor Ghiu... Daca esti la seminar, o sa faca misto de tine. PUNCT.

In rest, recapitulare pe scurt dar clara a teoriei, exemple cat sa intelegi (facute de el ca nu avea rabdare sa iasa un student la tabla si sa stea sa le faca). Daca faceai si exercitiile pe care ti le dadea ca tema acasa, chiar intelegeai si era usor sa treci. Dar cum desigur cam nimeni nu a facut asta...

  • Notare
In primul rand, la examen primeai un bonus daca aduceai un "caiet de probleme" care sa contina minim 80 de probleme parca. Puteai sa lucrezi ce vrei tu, atata timp cat lucrai. Si nota se rotunjea in favoarea elevului daca il aduceai, altfel nu.

Examenul... pe scurt, nu miscai la el. 5 probleme. Cam putin timp. Corectat foarte obiectiv (a se intelege fara "hai mai ca totusi a scris ceva, sa-l trecem"). Deci... relativ multi picati. Majoritatea au luat insa examenul toamna, asa ca nu va faceti probleme :)

Poli review: Utilizarea sistemelor de operare

Dupa cum am promis, voi scrie un review al tuturor materiilor avute la politehnica, sa isi faca si cei care vor sa dea la facultatea asta o parere.

Incep cu cea mai tare materie avuta pana acum in facultate (sa nu ziceti ca dau doar review-uri negative), si anume Utilizarea Sistemelor de Operare (USO).

  • Profesor
A. Herisanu

  • Materia
A fost un curs esential - zic eu - pentru orice student la o facultate de calculatoare. Desi multi stiau deja multe din subiectele tratate, este un curs bun si distractiv.

Ce am facut mai exact? Notiuni generale despre sisteme de operare, cu accent pe Linux, si notiuni elementare despre networking, securitate, etc.
  • Desfasurarea cursului
E uimitor cum de cursul, desi nu avea prezenta obligatorie si era pus urat rau de tot (de la 6 la 8 lunea, noi avand ore de la 8 dimineata, si 2 ore pauza fix inaintea cursului), totusi foarte multa lume era prezenta in sala. Alti profesori ar trebui sa invete multe de aici.

De ce era asa? Pai simplu: cursul era 1) interesant 2) interactiv. Adica... proful nu statea ca altii sa trancane 3 ore in fata noastra, ci vorbea cu noi. Teoretic avea o prezentare powerpoint pusa cu proiectorul. Practic, ne punea intrebari, ii puneam intrebari... Daca vedea ca suntem interesati de un subiect, punea mai mult accent pe el... Daca vedea ca in mare stim deja si nu prea ne mai intereseaza, trecea mai departe mai repede...

Pot spune ca este singurul curs de pana acum la care nu am adormit niciodata. :)
  • Desfasurarea laboratorului
Laboratorul iarasi era foarte interesant si fun. Era tinut de Andrei, student in anul 3.

Ce faceam la laborator? Lucram sub Ubuntu Linux. Aveam cateva taskuri de facut. Pentru cineva care foloseste Linux in fiecare zi, erau chiar foarte usoare. Cei care foloseau pentru prima data Linux, au avut multe de invatat, mai ales ca folosim Linux la multe alte materii, si nimeni nu sta sa iti explice acum cum sa dai un ls sau cum folosesti vim.

Ce fel de taskuri erau? Variau destul de mult, incepand cu instalarea unui Linux, parametrii lui ls si continuand cu editare de fisiere esentiale de configurare, la programare in C, scripting in bash... Taskul meu preferat (era de bonus) a fost unul in care trebuia sa facem un program care capteaza pachetele trimise de yahoo messenger (sau pidgin) cu tcpdump, si "extrage" de acolo conversatia :)

Cum era asistentul? Am apreciat faptul ca nu avea "aroganta" de profesor ca sa o numesc asa. Era student ca si noi, si se comporta ca atare. Desi dadeam teoretic un test la inceputul fiecarui laborator, era indulgent. Dar chiar incerca sa ne invete ceva, si ne punea - in a friendly way - la lucru :)

Am multe amintiri placute de la laboratorul asta. Filozofia asistentului? "Incercati orice, ca nu aveti ce strica. Important e sa ramaneti cu ceva dupa". Calculatoarele teoretic aveau un sistem care le restaura la starea de dinainte dupa un reboot, indiferent ce modificari ai facut. Asa ca... noi am experimentat :) Faze gen "hai sa dam un sudo rm -rf /" sau "hai sa rescriem MBR-ul sa vedem ce se intampla"...
  • Notare
Au trecut toti (care au fost pe la lab si la examenul final desigur). Enough said :)
  • Misc
Am avut si o tema la materia asta. S-a dat in vacanta de iarna. Multi studenti au criticat asta, pentru ca deh, sarbatori chestii... Dar nu era cine stie ce... Trebuia sa instalam un ubuntu modificat intr-o masina virtuala si sa il configuram. Mie mi-a luat cam 2 ore.

Overall pot spune ca a fost fun, keep up the good work :)

marți, 3 martie 2009

linux+vista+ntfs=bad idea

Background story: 2 sisteme de operare pe comp, windows vista si ubuntu linux. Imi trebuie o partitie de transfer intre cele 2. FAT32 nu merge, pentru ca imi trebuie fisiere mai mari de 4Gb.

Am incercat cu un NTFS. L-am creeat cu gparted sub linux. A mers perfect pe windows. Dupa, am intrat pe linux si am scris si acolo un fisier pe el. Intru iar in windows si surpriza: drive corupt! Dar pe linux inca merge... Morala: driveru ntfs-3g de sub linux nu merge decat la citire, nu si la scriere cu ntfs-ul de vista.

Solutie alternativa: drivere de ext2 de windows, care merg si pe vista si cu care poti folosi si un ext3. http://www.fs-driver.org/ .
Dezavantaje:
- nu se mentin permisiunile
- daca linux s-a crashuit, nu face jurnalizarea si se pot pierde datele
Il voi instala in viitorul apropiat si va urma un post cu tot ce stie sa faca si cum se descurca.