duminică, 13 februarie 2011

Poli review: Teoria sistemelor (TS)

In spiritul "hai sa termin ce am inceput", voi continua seria de review-uri individuale ale materiilor.

  • Profesor
Stratulat
  • Materie
O serie de formule continand multe operatii cu matrici, si integrale, derivate si limite elementare. Asta e cam tot ce trebuie sa stii. Bine, teoretic materia iti prezinta o metoda de a analiza un sistem ce primeste inputuri si ofera outputuri, si probabil ar fi utila, daca nu s-ar face asa. 

Alte facultati (poate chiar alti profi la fac asta) pun accentul pe a explica la ce e util, cum sa folosesti formulele alea si cum sa le implementezi in matlab. 

Dragu nostru prof merge pe principiul "e ultima voastra ocazie de a rezolva probleme de matematica, deci vom face matematica". Prin urmare, omite sa mentioneze la ce e util sau sa ne puna sa le implementam in matlab, ci totul se rezolva PE HARTIE! Have fun cu inmultiri de matrici de 5x5. Ah, si totul trebuie sa fie CORECT SI COMPLET!
  • Curs
Am incercat sa stau treaza la curs, chiar am incercat. Dar este mult prea boring.


La curs se face dictare. Vei scrie minim 13 pagini pe curs de teoreme si formule pe care trebuie sa le cam tocesti ca atare, si la sfarsit un exemplu. Trust me, it's boring, si nu am auzit pe cineva sa fie de alta parere.


Din pacate, este important. Adica nu vei gasi o carte care sa aiba toate formulele alea si toti pasii de rezolvare. Ori gasesti un coleg care sa iti dea la sfarsit toate cursurile scrise complet, ori trebuie sa te duci la curs. Orice varianta ai alege, e bine sa ai cursurile inca unui coleg, deoarece dicteaza repede si cam nimeni nu apuca sa scrie tot... deci un 3rd party independent e util sa fill in the gaps.
  • Seminar
La seminar, vine, iti arunca o problema pe tabla, zice "rezolvati" si pleaca vreo ora. Dupa, se intoarce si scoate pe cineva la tabla sa o rezolve si il puncteaza, eventual da inca o problema si scoate pe altcineva direct la tabla. 


Se puncteaza si prezenta, si trebuie sa iesi cel putin o data la tabla.


Desi nu iti explica prea multe profu, e util sa mergi la seminare, pentru ca la examen o sa ai probleme in genul alora. E util daca chiar incerci sa le rezolvi tu in banca, adica (nu sa dormi in ora aia in care e plecat, cum am facut eu... yeah stiu, am probleme la a sta treaza).


Vestea buna e ca daca ai restanta, se pastreaza punctajul de la seminar (desi daca vrei neaparat, poti sa il refaci).


Se dau si teme, pe care trebuie sa le rezolvi "Corect si complet" si sa vii cu o mapa cu ele la examenul final. Profu nu se uita exact daca sunt corecte dar verifica sa fie complete. Adica e important sa scrii la fiecare exercitiu cat sa para rezolvat. Recomand sa te apuci de ele din timp, si sa incerci sa le rezolvi tu, pentru ca la examen se dau probleme fix ca alea!
  • Notare
Examenul e nashpa. Adica e banal de simplu, in principiu. Ai vreo 3 pagini de formule de tocit (nu ai voie cu documentatie), si sa stii in principiu cum sa rezolvi cele 12 tipuri de exercitii din teme. Pe vremea mea se dadea si teorie, dar recent am vazut ca da numai probleme, deci nu trebuie sa tocesti si cursurile, doar formulele.

Problema: exercitiile trebuie sa fie "CORECT SI COMPLET"! Nu, nu glumeste cand zice asta. Adica daca ai cea mai mica greseala de calcul, primesti 0p pe exercitiul respectiv, chiar daca e evident ca stii sa o rezolvi si e doar o greseala din cauza grabei/emotii/neatentie (gen uiti un - cand dai pagina sau copiezi gresit o cifra de pe tabla sau cand dai pagina). Si deci, in concluzie, trebuie sa scrii vreo 15 pagini (fara exagerare, si scriu relativ mic) de calcul, continand inmultiri de matrici de 5x5 si nspe mii de integrale si derivate, totul in 1 ora jumate. Nu ai timp de ciorne sau sa verifici sau prostii d-astea, trebuie sa scrii continuu. Iata cum poti face un examen foarte simplu sa fie foarte greu!

Pe vremea mea se dadea si un partial, care putea fi refacut la examenul final. La partialul nostru au trecut doar vreo 2 insi din toata grupa, si nu cu note prea mari... Acum am inteles ca nu mai da.

Vestea buna este ca in sesiunea de restante nu mai tine sa fie asa corecte... adica e mai indulgent cand e vorba de greseli de calcul (a se citi: te trece, dar cu nota mica atata timp cat e vorba doar de greseli de calcul).

Alte mentiuni: NU incerca sa copiezi (decat daca esti foarte foarte bun). La examen esti tratat ca un puscarias. Ai voie cu maxim 10 coli de hartie, pe care le va semna pe fiecare in parte pentru fiecare student. Se va misca tot timpul printre banci sau va sta la catedra uitandu-se foarte atent.

Ah, si nu uita carnetu de student! Trebuie sa te legitimezi cu el la examen, altfel poti pleca. Nu, nu conteaza ca ai buletin/legitimatie/permis conducere sau orice alta forma de a legitima, trebuie carnetu de student! Nu conteaza daca l-ai pierdut sau ti-a fost furat, nu il ai, nu poti demonstra ca esti tu!

Un comentariu:

  1. A fost o sesiune de restante, cand fix inainte de un examen a aflat ca i s-a publicat o carte in SUA. A trecut pe toata lumea atunci :)
    Din pacate, eu nu am fost la acel examen.

    RăspundețiȘtergere