vineri, 11 septembrie 2009

Aion Open Beta - primele impresii

Am zis sa incerc si eu un Aion in stadiul de open beta, ca cica e gen Lineage 2, dar cu mai putin grinding... yeah right...

In primul rand, a fost a pain in the arse to get it to run... Pentru ca launcheru ala e setat, din motive dubioase, pe US, si pana te prinzi sa schimbi regiunea, dureaza ceva... Eu am stat o gramada sa editez config files n stuff inainte sa ma prind...

Mi-am crescut 2 caractere pana la lvl 11. Primele 10 nivele sunt pur si simplu grind. Da, o sa zica lumea ca nu sunt grind, ca faci questuri, da cand ai questuri gen du-te si omoara n mobi d-aia si inca 10 d-ailalti si dupa vorbeste cu nenea care e in coltul opus al hartii... asta numesc eu grind. Poate ca nu mai am eu rabdarea necesara, dar mi s-a parut booooooring.

Primul caracter era un Scout. L-am facut assassin. Am fost surprinsa sa vad ca nu pot sa intru in stealth in combat. So stealthu ma ajuta fix doar ca sa dau skillul cu lovitura din spate, si sa ma sneakui pe langa mobi la questuri de collect X stuff. Dar dual dagger wielding e pretty fun... De asemenea, am remarcat o imbunatatire fata de lineage in sensul ca desi si aici ai power shards, care sunt practic echivalentul SS-urilor din lineage, acolo era horror sa farmezi fara ele... aici merge si fara. Dar, e aceeasi chestie: trebuie sa stai jos o data la 2-3 mobi sa ti se regenereze hp-ul... potiunile si bandajele sunt prea scumpe. Si daca ai sorc e la fel, doar ca desi mobul nu ajunge la tine (daca te duce cat de cat capul sa folosesti croud control) dar ramai repede fara mana, dupa 3-4 mobi.

Al 2lea meu caracter a fost un Cleric. Healurile sunt pretty nice, si e interesant faptul ca de la lvl 10 folosesti chain armor, deci e mai dificila startegia cu "omoara intai healerii"... E marfa si ca faci destul dmg cat sa poti sa soloui, desi damageul e cam jumate din cel al unui sorc (aveam un amic care juca sorc, deci am putut sa compar).

Si faza cu zborul e pretty fun, dar... nu e asa spectaculos.

Alte chestii care mi-au placut:
- chain skills pe care ti le pui pe acelasi slot. Aka ai skill 1, si dupa ce il castezi, in locul lui apare un alt skill, si clipeste, sa stii sa il dai pe ala. Si dau uberdamage. Si in orice caz nu e ca in alte jocuri unde trebuie sa ai skilluri pe 1000 de bare.
- poti schimba canalul, aka ai 10 canale pentru fiecare regiune, si fiecare canal are harta lui, deci daca ai prea multi oameni care iti omoara mobii, te muti intr-unul mai gol, unde poti farma linistit. Desi, presimt ca 10 canale nu vor fi suficiente dupa ce jocul se lanseaza.

Chestii care nu mi-au placut:
- grind
- faptul ca trebuie sa te odihnesti o data la 2-3 mobi
- craftingul e interesant, dar e annoying... consuma tone de inventory space, nu poti crafta decat in oras la mese speciale, si iti ia secole!
- nu exista pvp pana la rank 25, si n-am avut rabdare sa ajung pana acolo.

In concluzie, e un joc bun pentru cei care au multa rabdare si mult timp de pierdut. Eu una prefer Warhammer, unde simti ca faci o diferenta chiar daca esti lvl 1 si in chiloti si sari direct la RvR.

joi, 3 septembrie 2009

Despre fumatul in public

Tot la poli am fost martora unui eveniment destul de frecvent in ziua de azi. Un student fuma si el o tigare pentru a se relaxa putin inainte de o restanta foarte grea, neputand sa iasa din cladire, ca daca venea profu si el intarzia, nu-l mai primea.

Si deodata, o "doamna" blonda obeza se apuca sa urle la el ca de ce fumeaza si o obliga pe ea sa "inhaleze mizeriile alea". Eram prea absorbita de relecturarea notitelor ca sa ma bag in conversatie, dar postez aici un mic articol pe care as vrea sa il citeasca toti nefumatorii care se simt ofensati cand cineva fumeaza intr-un loc public.

In primul rand, de ce fumam? Nu ne place nici gustul, nici mirosul. Desi motivele pentru care ne apucam sunt diferite, motivele pentru care continuam sunt aceleasi. In esenta, fumatul te relaxeaza. E un proces mai complex, dar da, functioneaza intr-o oarecare masura. Si noi, ca si tine, draga nefumatorule sau nefumatoareo, suntem stresati. Doar ca in loc sa ne apucam sa urlam la oameni pe strada, preferam sa ne consumam nervii pe proprii nostrii plamani, si nu vrei sa ne vezi fara tigari...

Tu urlii la mine ca de ce fumez, ca iti fac rau prin asta... dar tu? Tu, care conduci masina zilnic, deteriorand aerul pe care il respiram mult mai rapid decat o fac eu printr-o simpla tigare? Tu, care in fiecare seara te uiti la telenovele si talkshow-uri ieftine, nu consumi energie electrica prin asta, care se genereaza in principiu fie prin centrale nucleare care dauneaza mult mai mult decat o tigare, sau prin hidrocentrale care distrug destul de mult mediul? Gandeste-te cate lucruri faci tu zilnic care dauneaza altora mai mult decat o simpla tigare. Exista un cuvant pentru atitudinea ta: ipocrizie.

Nu, nu faptul ca treci pe langa mine in timp ce fumez te va omori. Faptul ca mananci atata fara pic de exercitiu fizic te va omori. Faptul ca traiesti intr-un oras mizerabil si incredibil de poluat te va omori. Faptul ca te stresezi atat pentru toate cacaturile te va omori. Si daca printr-un miracol eviti toate astea, ADN-ul incepe cu timpul sa aiba erori in urma diviziunii celulelor, ducand la imposibilitatea reproducerii lor si organele incep sa iti cedeze unul cate unul, si in final da, o sa mori! Faptul ca treci pe langa o tigare aprinsa nu va grabi si nici nu va incetini procesul.

Nu iti place ca fumez? Bun, mergi mai incolo! Nu urla la alti oameni doar ca vrei tu sa te descarci, sau vrei sa iti reintaresti convingerea ca tigarile sunt nashpa, doar pentru a ignora curiozitatea sau dorinta sa te (re) apuci de fumat...

My 0.02$...

miercuri, 2 septembrie 2009

Politehnica, desigur ca in Romania

Sa va mai povestesc un eveniment recent de la politehnica si cum se face organizarea (sau cum nu se face, mai bine zis)...

Anul acesta am avut de facut practica. Ni s-a zis ca trebuie sa aducem o adeverinta si atat. OK, mergem la o firma, lucram 1 luna, cerem adeverinta, plecam.

In mijlocul verii insa: surpriza! Apare pe siteul facultatii noastre de calculatoare un pdf cu o arhiva, care ne zice ca adeverinta aia trebuie intr-un anumit format...

Faptul ca acel format avea vreo 20 de pagini nu conteaza. Nici faptul ca la "vulnerabilitati", printre "persoane de etnie roma" si "persoane cu dizabilitati", este si "femeie"! Da, dragi studenti, a fi femeie este mai nou o vulnerabilitate care te impiedica sa programezi corespunzator!

Trecand peste sexism-ul si rasismul acestui formular, urmeaza intrebarea: noi pana la urma pe care trebuie sa il completam?

Pas 1: sefa seriei intreaba profesori (secretariatul era in concediu cred). Ni se zice ca trebuie sa completam formularul de pe net

Pas 2: sefa seriei intreaba secretariatul. Ni se zice ca habar n-au ce e pe net si trebuie doar o adeverinta.

Pas 3: intreb si eu la secretariat. Mi se confirma ca trebuie doar adeverinta, si mi se zice ca cine a pus alea pe net habar n-avea ce facea...

Concluzie: noi inca nu stim 100% sigur ce trebuie sa aducem, dar presupunem ca doar adeverinta e ok. Oricum, asa se intampla peste tot in romania, nu exista 2 persoane care sa iti zica acelasi lucru, in special cand e vorba de acte oficiale...

marți, 1 septembrie 2009

Poli: DE CE?

Ieri am dat pentru prima data in viata mea o restanta la politehnica. Ma asteptam, sincer, sa vad doar 2-3 oameni rataciti pe-acolo, dand o restanta, si in rest sa fie pustiu... dar, surpriza: era politehnica mai aglomerata decat in timpul anului si in sesiune!

Si in timp ce asteptam ore in sir sa primesc rezultatul (am trecut, desigur :) ) stateam sa ma intreb: De ce? De ce au atatia studenti restante la facultatea asta?

Sa fie pentru ca e o facultate grea, cum zic majoritatea?

Incep prin a ma intreba de ce am eu restante. In esenta, eu am trecut la toate materiile care mi-au placut si/sau au fost predate bine. Nu am picat la nici o materie de programare, pentru ca daca profesorul nu se facea inteles, puneam mana pe o carte si citeam. Dar nu pot sa fac asta la toate materiile. De ce? Pai in primul rand din lipsa de timp, in al doilea rand, daca stiu ca materia respectiva nu imi va folosi la nimic pe viitor, trebuie sa ma intreb: de ce m-as deranja sa invat mai mult decat e necesar?

Se zice ca politehnica e pe locul 14 in topul facultatilor din Europa... De ce? Pentru ca spre deosebire de facultatile unde te specializezi in ceva, aici te invata de toate. Ca noi suntem mai destepti decat unii care 4 ani invata doar sa programezi in java. Dar stau si ma gandesc, cand o sa ma angajez, ce o sa ma intrebe angajatorul? Cum se face o transformata Laplace? Care sunt formulele functionarii in regim dinamic al jonctiunii PN? Cum functiona procesorul unui comp din anii 60? Ma cam indoiesc... O sa ma puna in fata unui comp si o sa zica "programeaza asta!" "cum, nu stii? pai ce ai invatat la facultatea aia?!"

Sunt pentru cultura generala, zic unii. E bine sa stii si mate si fizica bine ca programator. Da, sunt de acord, dar as prefera sa pot sa aleg singura asta, sau sa citesc singura acasa daca chiar ma intereseaza.

Revenim la restante. De ce au studentii atatea?

Am avut ocazia sa vorbesc recent cu un student din Danemarca... ce se intampla acolo? Pai... In primul rand, examenele sunt date de stat, si ai un evaluator diferit de proful tau obisnuit. Si daca proful tau are prea multi restantieri, e dat afara. Deci ori face studentii interesati de materie si explica bine, ori he's out! Dar la noi? Ah pai daca are multi restantieri, primeste un bonus ca e materia grea...