sâmbătă, 9 mai 2009

Ce ascultam in timp ce invatam/programam?

Unii oameni zic ca muzica doar scade puterea de concentrare si iti distrage atentia. Insa, oare chiar asa este? Ce iti distrage mai mult atentia, un sunet placut venind din boxele tale, sau televizorul tatalui urland meciul din sufragerie, manelele vecinei de deasupra... Pana si zgomotul de pasi te poate distrage mai mult decat o melodie pe care o stii deja, prin urmare e doar pe fundal, mintea fiind concentrata pe ceea ce inveti/programezi.

La mine personal este o linie foarte fina. Trebuie sa fi ascultat de cateva ori melodiile respective, sa fiu sigura ca nu imi atrage atentia vreun vers sau vreun solo de chitara sau ceva, dar nu de prea multe ori, ca altfel intervine plictiseala. De asemenea, nu pot sa ascult viking metal sau ceva cu fantasy-based lyrics, pentru ca melodiile de genul au rolul sa iti distraga atentia de la viata de zi cu zi... si o poveste cu elfi si dwarfi si Odin nu prea se potrivesc cu structura interna a unui convertor analog-digital sau scrierea unui cod sursa. Melodiile de genul sunt bune pentru jocuri, sau citit carti (fantasy, nu SF).

Ce am remarcat ca functioneaza foarte bine? Children of Bodom, spre exemplu, au mers ok, dar am ascultat toate albumele de mult prea multe ori. Demons&Wizards m-au ajutat sa scriu o mare parte din chess engine (stiu ca au o tema mai fantasy, dar se potriveste oarecum). Disturbed sunt iarasi foarte buni in timp ce programez, ma ajuta sa mai evit commenturi gen "e null fmm" si dupa sa uit sa scot asta din codul sursa inainte sa trimit tema (woopsie...). Va recomand sa le incercati :)

Voi ce ascultati in timp ce invatati/programati? Astept commenturile voastre, poate mai descopar si eu ceva care sa functioneze bine :)

4 comentarii:

  1. Soundtrack-uri din filme: LoTR, Braveheart, Last of the Mohicans, Lake House, Princess Bride, Firefly, Andromeda, Chocolat.

    Enya

    Voi reveni și la mine cu mai multe detalii ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Jazz fusion (mai smooth așa) și câteva din chestiile mai ușoare din jazz-ul clasic. Also, blues-ul e bun. Pink Floyd. Uneori merge și ceva metal, dar trebuie să fiu într-un mood destul de relaxat, altfel îmi distrage atenția. Mai merg chestii gen Vangelis, Ozric Tentacles și alte nebunii cu sintetizatoare, dar nu toate. Muzică clasică nu merge, aia chiar necesită atenție.

    Cu toate astea, prefer de cele mai multe ori să nu se audă nici musca. Sesiunea trecută înainte de EEA îmi venea să strâng de gât câteva persoane din jur din cauza asta.

    În general e bună orice muzică cu care s-a obișnuit creierul, în sensul că dacă ești fan Rotting Christ s-ar putea să faci bine destule chestii cu ei pe fundal.

    RăspundețiȘtergere
  3. "În general e bună orice muzică cu care s-a obișnuit creierul, în sensul că dacă ești fan Rotting Christ s-ar putea să faci bine destule chestii cu ei pe fundal."

    Adevarat, adevarat. Bine nu Rotting Christ, nu mi-au prea placut, dar am o istorie cu black metal-ul si mergea intr-adevar bine programarea pe ei... Evident din motive psihologice, dupa cum ai mentionat :)

    Din ce ati mai precizat voi, am mai incercat in trecut si Enya si Pink Floyd, dar Enya is speshul... it makes you dream... distrage atentia... si Pink Floyd... I love "the wall"... dar chiar nu pot sa-l ascult in timp ce fac orice altceva...

    RăspundețiȘtergere
  4. Well, pe mine mă face să visez idei noi de dezvoltare. ;) Și să fiu optimist când dau de un bug. :D

    RăspundețiȘtergere