duminică, 10 mai 2009

Copy paste bug la Eclipse

Un lucru foarte interesant cu Eclipse 3.2.2 este bug-ul la Copy-Paste. Un program atat de complex care nu face bine o operatie atat de simpla...

Ce se intampla? Dai ctrl+C si te trezesti la ctrl+V ori ca ti-a copiat, ori ca ti-a copiat doar o parte ori - cel mai frecvent - ca nu ti-a copiat nimic. La fel si la cut, ceea ce e si mai enervant.

Ce se intampla mai exact? Nu stiu daca e de la versiunea asta de Eclipse, sau e de la KDE4, dar se pare ca nu se impaca acest Eclipse cu Klipper (programul care se ocupa de managementul copy-paste-ului in KDE).

Solutia cea mai simpla? Inchide Klipper. Yep, that's it! :)

sâmbătă, 9 mai 2009

Ce ascultam in timp ce invatam/programam?

Unii oameni zic ca muzica doar scade puterea de concentrare si iti distrage atentia. Insa, oare chiar asa este? Ce iti distrage mai mult atentia, un sunet placut venind din boxele tale, sau televizorul tatalui urland meciul din sufragerie, manelele vecinei de deasupra... Pana si zgomotul de pasi te poate distrage mai mult decat o melodie pe care o stii deja, prin urmare e doar pe fundal, mintea fiind concentrata pe ceea ce inveti/programezi.

La mine personal este o linie foarte fina. Trebuie sa fi ascultat de cateva ori melodiile respective, sa fiu sigura ca nu imi atrage atentia vreun vers sau vreun solo de chitara sau ceva, dar nu de prea multe ori, ca altfel intervine plictiseala. De asemenea, nu pot sa ascult viking metal sau ceva cu fantasy-based lyrics, pentru ca melodiile de genul au rolul sa iti distraga atentia de la viata de zi cu zi... si o poveste cu elfi si dwarfi si Odin nu prea se potrivesc cu structura interna a unui convertor analog-digital sau scrierea unui cod sursa. Melodiile de genul sunt bune pentru jocuri, sau citit carti (fantasy, nu SF).

Ce am remarcat ca functioneaza foarte bine? Children of Bodom, spre exemplu, au mers ok, dar am ascultat toate albumele de mult prea multe ori. Demons&Wizards m-au ajutat sa scriu o mare parte din chess engine (stiu ca au o tema mai fantasy, dar se potriveste oarecum). Disturbed sunt iarasi foarte buni in timp ce programez, ma ajuta sa mai evit commenturi gen "e null fmm" si dupa sa uit sa scot asta din codul sursa inainte sa trimit tema (woopsie...). Va recomand sa le incercati :)

Voi ce ascultati in timp ce invatati/programati? Astept commenturile voastre, poate mai descopar si eu ceva care sa functioneze bine :)

marți, 5 mai 2009

Review: Kubuntu 9.04

Pentru ca tot n-am apucat sa imi bag un Slackware ca geekul serios, am ramas cu Kubuntu. Recent am facut un distro upgrade la 9.04. Pentru cei care se gandesc daca merita sa-l incerce/sa faca update, sa va zic ce modificari am constatat.

  • Viteza
Surprinzator, pe bunatate de quad core cu 4gb de ram, Kubuntu anterior avea momente cand mergea incet. Foarte incet. Tentativele de optimizare mi-au esuat. Cel de acum insa pare sa mearga mult mai repede. Poate si pentru ca au bagat Qt 4.5, in care s-au ocupat mostly de optimizare.
  • KDE 4.2
Cam de asta se leaga defapt majoritatea modificarilor. Dupa ce la inceput KDE4 sucked, acum incepe incet incet sa revina pe calea cea buna.
  • Mai multe setari din clicka clikca
Yep, te mai scuteste de niste editat de fisiere de config. Multe sunt de la KDE4, dar sunt si cateva adaugate de Kubuntu.
  • Eye-candy
In primul rand, bara e acum albastra, nu mai e neagra. Si tot nu poti sa-i schimbi culoarea, din cate am vazut.

De asemenea, sunt mai multe efecte vizuale. KDE kicks ass la capitolul efecte vizuale. Si consuma si foarte putine resurse.
  • Amarok 2.0.2
Asta e o modificare care nu mi-a placut. Cu chestia asta teoretic ascult eu muzica. In versiunea anterioara avea o interfata mai dragalasha si mai usor de folosit (a se citi: mai eficient de folosit.. de exemplu aveai jos butoane sa repeti o melodie, sa dai shuffle, etc, acum trebuie sa mergi in meniu pentru asta).

Dar are si parti bune. I-au facut integrarea cu KDE4 deci se incarca mai repede pe KDE4, si i-a bagat o functie sa-ti afiseze versurile melodiei...
  • Mai multe widgeturi
Comunitatea a fost activa. Acum sunt mult mai multe chestii usefull. Chiar am gasit un widget sa-mi afiseze si mie cpu usage si temperatura (sta pe la 10% - 25% la compilari si rulari de programe mai ciudate d'ale mele... si 40 de grade... I love my baby! :D )
  • right click -> add to archive/extract here
Ahh I missed this feature... Pe orice distributie normala, poti sa dai click dreapta sa adaugi un fisier/folder intr-o arhiva sau sa extragi o arhiva. Pe Kubuntu anterior insa trebuia sa deschid arhiva cu Ark si sa ii dau de acolo... Multe clickuri in plus... Si in ciuda tentativelor mele de a il face sa faca asta, am esuat. Acum insa, it's back and I love it!



Sigur, este inca proaspat aparuta versiunea asta, deci mai are si cateva buguri din cate citesc pe forumuri, dar eu inca n-am avut probleme.

Morala: merita sa faci upgrade? I say YEP! :D

Puteti citi mai multe despre modificari sau sa luati Kubuntu 9.04 aici, sau daca vreti doar KDE4.2, despre el aici.

Back to writing dupa maraton de teme

Dupa o luna de nescris, din cauza excursiei la munte si maratonului de teme, revin la scris pe blog. Missed me? :P

Apropo de teme, e interesant ca am avut un poll pe aici... in legatura cu ce parere are lumea despre multe teme date elevilor. Rezultatul: 2 oameni au zis ca sunt utile. 2 oameni au zis ca sunt inutile ca le faci in graba oricum si nu inveti nimic din ele. 2 oameni au zis ca vor determina elevul sa urasca materia respectiva.

Ieri seara am avut de predat o tema la o materie numita Protocoale de Comunicatii... Un server si client de chat realizat ca pe vremea lu'strabunicu, useless in real life, cu scopul doar sa inveti. M-am luptat 3 zile si 3 nopti ca'n povesti cu SEGFAULT-urile in C. Am epuizat in timpul asta toate injuraturile cunoscute si am inventat si cateva noi. Intr-adevar am invatat cum sta treaba cu socketurile in C. M-am simtit bine cand am vazut ca clientii chiar isi pot trimite mesaje intre ei. Dar urasc C-ul. Efectul temei asupra colegilor: a fost 1 mai. 90% din ei au fost plecati. In spiritul politehnicii, tema se lasa pe ultimele zile (si daca o faci mai devreme, te trezesti ca scrie pe forum ca profu' s-a razgandit si vrea sa faci altfel, deci trebuie sa rescrii). Ieri s-au chinuit sa faca ceva. Mie mi-a luat 3 zile, in conditiile in care facusem network programming in python si java inainte. Lumea cauta fie de unde sa copieze, fie chiar incerca sa o faca cat mai in graba, frustrarea la maxim cand in loc de mesajul trimis de un client (evident o injuratura), apareau doar caractere ciudate. In final, mai nimeni nu a realizat ceva functional pana la deadline. Multi si-au introdus organele genitale zicand "asta e, frate, o pic!", si mai multi au trimis programele care nu fac decat conexiunea intre server si client si eventual autentificarea, si cam atat. Si astia sunt studenti foarte buni la programare in general, primii sau printre primii din liceul de la care au venit, dar care... guess what? Au ajuns sa urasca programarea.

Statistic vorbind, daca cineva vrea sa invete ceva, va invata fara sa il oblige vreun profesor. Daca nu vrea, nu vrea si punct. Dragi profesori, prin teme nu veti determina un elev care nu invata sa invete, ci invers, veti determina un elev care invata sa nu mai invete. Think about it!