miercuri, 3 noiembrie 2010

Poli review: Analiza Algoritmilor (AA)

  • Profesor
St. Trausan-Matu
  • Materie
Singura chestie mai utila practic este calculul complexitatii algoritmilor.

In rest, chestii utile de stiut teoretic, in special daca vrei sa lucrezi in cercetare pe viitor, dar nici acolo nu-s chiar asa utile... Ce e o problema NP, gramatici formale, prostii de-astea.

Partea cu multimi si operatori n shit o sa fie utila mai incolo la PP si la IA.
  • Curs
Personal nu am fost niciodata la curs... a fost vinerea, cand nu mai aveam nimic altceva... dar am inteles ca proful preda bine, si ca e util cursul.
  • Seminar
 Hmm, nici aici nu mai stiu cum o chema... De treaba tipa, desi not the brightest of people... Dar macar explica asa ca pentru idioti, sa fii sigur ca dupa ce pleci de acolo, intelegi. A fost ok.
  • Notare
Examenul a fost destul de simplu. Daca ai fost la seminare, le mai citesti inainte de examen 1 data si treci.

Poli review: Programare Orientata pe Obiecte (POO)

  • Profesor
Lorina Negreanu
  • Materie
Java. Si ceva teorie legata de programare orientata pe obiecte (notiuni de clase, public/private, mostenire, design pattern,  etc).

Recomandare: cititi "Thinking in Java" de Bruce Eckel
  • Desfasurarea cursului
Am fost la primul curs. Se facea dictare ca la clasa 1, o poveste frumoasa despre cum e cu POO asta. Am adormit la a 2a ora, si nu am mai dat pe la nici un curs, si nu imi pare rau.
  • Desfasurarea laboratorului
Nu mai stiu cum il cheama... tip blond cu ochi albastrii(?).

Laboratorul a fost ok. Destul de usor. Tipul explica bine, vreo juma de ora despre ce si cum trebuie sa faci. Chiar daca nu te deranjai sa mergi la curs sau sa citesti cartea, explicatiile lui erau arhisuficiente cat sa faci labul. Daca citeai cartea, in general terminai labul inainte sa termine el explicatiile.

Temele iar au fost destul de usoare, vreo 5 in total.

Sfat: folositi Eclipse. You'll love it!
  • Notare
Examenul final a fost foarte usor, daca stiai Java bine. Sunt la inceput niste intrebari de "teorie", care sunt foarte usoare, la modul ce e o clasa abstracta, ce face codul urmator, etc.

Partea a 2a, cu materiale pe masa, rezolva o problema cu design patternu X. Si asta e usurel, desi tre sa ai cat de cat habar cu ce se mananca ala, ca nu o sa ai timp sa-l cauti si sa-l citesti pe loc.

Poli review: Programare in Limbaj de Asamblare (PLAS)

  • Profesor
V. Lungu
  • Materia
Desi teoretic are "programare" in nume, nu prea e despre asta... In esenta, cursul era despre structura procesoarelor,  organizarea memoriei, etc. Si trebuia sa le tocesti.

Am facut teoretic si ceva assembly language... read on.
  • Desfasurarea cursului
Personal, recunosc ca nu am fost la curs. De la colegi insa, am inteles ca a fost extrem de plictisitor. Oricum, faptul ca mergi la curs nu te ajuta cu nimic.
  • Desfasurarea laboratorului
Am facut laboratorul cu Boiangiu (parca asa il chema... tip inalt care vorbeste monoton si plictisit, imi amintea de politistii de la examenu auto...)

Ce anume am facut? Lab 1: deschideti exemplul asta de cum sa afisati "Hello world" in assembler. Rulati-l. Bun, ati inteles? Intrebari? OK, tema pentru labu urmator: faceti un program care sa citeasca de la tastatura un string, si sa il afiseze reversed si trimiteti-l pe mail la adresa x@y.z . La revedere.

Cum, vroiati mai multe explicatii? Vroiati sa chiar lucrati ceva la lab? Vroiati sa chiar va ajut in vreun fel? Tzeapa! Descurcati-va cum puteti!.

Si cam asa era la toate laburile, nu prea faceam nimic la ele, dar aveam teme...
  • Notare
Partial: Teorie.  E o lista cu 54 subiecte preferate. Vedeti cum faceti rost de ea. Cititi-le, invatati-le (aka tociti-le). A dat parca 10 sub de teorie din ea. Cu copiatul... noua ne-a verificat foile, deci nu puteai copia cu servite. Unii colegi mai creativi aveau telefonu bagat in pantaloni... si nu in buzunar... au luat note bune. Eu chiar am memorat o parte din sub alea si am luat o nota decenta.

Final: Probleme in assembler. 2 probleme. E si aici o lista de subiecte preferate. Recomand sa faceti rost de ea, impreuna cu rezolvarile. Rezolvarile sunt foarte importante. Se copiaza mai usor la final. Daca faci cum e acolo (chiar daca unele sunt gresite), iei 10. Daca esti mai naiv asa ca mine, si te gandesti "eu stiu assembler, hai sa le rezolv la comp si sa inteleg asa in loc sa tocesc", te trezesti la examen ca ii scrii o problema care stii sigur ca e bine si compileaza, ca ai facut-o la comp cu o seara inainte, si profu zice "ce e prostia asta? 5!"... si daca contesti, risti sa pici, deci mai bine zici mersi si pleci. Ah, si daca scrii problema perfect, dar pui din greseala un mov din memorie in memorie, te pica, chiar daca e din greseala (cunosc cazuri). Deci, remember kids, procesoru face doar operatii registru-registru sau registru-memorie, nu si memorie-memorie!

Back to writing...

Acu ca am reusit sa mai rezolv din probleme, m-am gandit ca ar fi bine sa revin la scris si pe blog. Motivul principal este ca, spre surprinderea mea, inca am 50+ vizite pe luna de pe google, in general de la boboci care vor sa stie cum e la poli probabil, sau sa citeasca diverse tutoriale...

Prin urmare, voi continua cu review-ul materiilor din anul 2.

Trebuie sa mentionez ca anul 2 a fost pentru mine unul de kkt. Am venit la poli sperand ca voi da de profesori buni, ca va fi fun, ca nu va mai trebui sa tocesc, ci doar sa inteleg... prostii d-astea la care se asteapta toti bobocii... Consecinta a fost ca in anul 2 mi-am bagat pwla, mai ales ca nu am avut mai deloc materii de programare, ci in schimb multe materii total idioate si inutile, predate ca dreq. Consecinta: multe restante, de care acum intr-un final am scapat.

Mai incolo, avand in vedere ca imi voi face master-ul in Danemarca, ma gandesc ca ar fi util sa postez si procedura pentru asta, ce si cum e, etc. Poate intereseaza pe cineva.

So... expect more updates in the near future! :P