luni, 23 februarie 2009

Linux + placa de sunet incorporata Realtek ALC1200 8-Channel

Am avut mici probleme cu placa asta de sunet... M-am gandit sa va impartasesc solutia cea mai simpla.

Pe scurt: cu kernelul 2.6.27-11 merge, cu 2.6.27-7 nu merge.

Pe lung: mi-am luat o placa de baza noua, Asus M3N78-PRO si am bagat initial un Kubuntu 8.10 (ca el recunoaste cele mai multe drivere si da cea mai putina bataie de cap, se va schimba cat de curand in Slackware). Totul mergea ok, mai putin sunetul. Modului snd_hda_intel era teoretic incarcat, si cu asta trebuia sa mearga... Dar desi lspci si lsmod imi arata ca totul e ok, aplicatiile se comportau ca si cand nu exista nici o placa de sunet. Dupa mai multe incercari nereusite de a reincarca modulul de kernel, cautare de alte drivere, etc, Kubuntu s-a oferit frumos sa faca un update la kernel... si surpriza: merge :)

Amintiri de la politehnica - examen admitere

A trecut mai bine de un an de atunci... dar inca imi amintesc ziua aia de parca ar fi fost ieri...

Vorbesc desigur de ziua examenului de admitere la politehnica (Automatica si Calculatoare). Eram doar un copil pe atunci, cu iluzii de genul va fi foarte tare la politehnica, fac doar programare si ceva mate si fizica, vor fi doar profesori buni si voi invata lucruri fun... Siiigur ca da...

Inscriere: Inscrierea se facea pe site. Imi placea ideea. Facultate moderna, ar trebui sa mearga mult mai bine si mai repede asa, nu? Scoti formularul la imprimanta, depui dosarul, mege bine si frumos. Ce vise inocente... Dupa inscrierea pe site, trebuia sa te duci si sa depui dosarul. Te baga intr-o sala in care niste secretare plictisite iti rasfoiau foile, iar apoi studenti (voluntari?) iti verificau/faceau formularul pe site. Dupa o asteptare la o coada infernala, intru in sfarsit in sala. Ma asez frumos la calculator, si surpriza: pica serverul politehnicii. A durat aproape 1 ora sa il puna din nou pe picioare. Am profitat de ocazie sa mai interoghez studentul respectiv in legatura cu ce se intampla prin politehnica. Dupa ora aia, mi s-au evaporat cam jumatate din iluziile pe care mi le faceam in legatura cu facultatea. Da nu poate fi chiar atat de rau, nu? Plus ca nu exista o facultate mai buna de programare in Romania, nu?

Examen mate: Citisem pe site ca sunt repartizata in sala AN-numaistiucat. WTF is AN? De pe hartile de pe internet, ma lamurisem doar pe jumatate. Ajunsesem putin in intarziere din motive de trafic. Era aproape pustiu pe acolo. Stai si alearga jumatate de ora pana sa dau de sala... Hartiuta cu numele frumos pe masa, verifica buletinul, da foaia cu grila. Exercitii banal de usoare, dupa cum mai facusem inca 10000 in anul precedent cand am sacrificat orice alta activitate sa invat pentru bac si admitere. Desigur, daca greseai la un calcul ceva, se ducea dreq tot. Si la calcul NU stau bine. Sunt programator. Stiu algoritmul. Il implementez, si calculeaza calculatorul. In fine, desigur am gresit desi am verificat de 10000 de ori.Nota: 9.60

Examen fizica: Stiam deja sala. Am ajuns la timp. La fizica se zicea ca e mai usor decat la mate. Asa a si fost. Am luat - surprinzator - 10.

Desi notele sunt mari, la Calculatoare, unde ultima medie este in general peste 9, si acum se redusesera numarul de locuri, nu se stie niciodata. Am intrat, n-am intrat? Nu pot afla, pentru ca - desigur - e picat site-ul! Si a stat picat cateva ore bune.

In final, rezultatul. Media mea: 9.73. Eram pe la mijloc. Am intrat. Ultima medie: 9.60. Daca mai greseam un singur exercitiu, eram picata! Socul ideii asteia a reusit sa reprime cam orice bucurie aveam ca am intrat.

Prima zi de facultate: Agitatie mare. Ne pregateam pentru discursul de deschidere. Principala dilema a studentilor era lecturarea orarului. Este facut intr-un format atat de aiurea incat iti ia ceva sa iti dai seama defapt ce ore ai, unde si cand. A doua dilema era cu caminele. Majoritatea studentilor habar n-au unde se afla caminul in care trebuiau sa stea. Stateam si share-uiam fiecare ce a inteles din orar si hartile gasite pe net cu campusul politehnicii. Discursul m-a facut sa mai cred pentru cateva momente ca chiar e o facultate interesanta... ne vorbeau de proiecte la care sa ne implicam, concursuri chestii... (da de unde, nu ai timp de asa ceva decat daca iti sacrifici orice viata personala)... si ne-a zis de vreo 10 ori sa nu ne angajam, sa stam sa invatam (aici are dreptate, nu imi dau seama cum cineva ar mai avea timp si de altceva, la poli fiind).

Vor urma si niste scurte review-uri ale materiilor si profesorilor avuti.

Intro

Ok primul post. Deci... cine dreq sunt si de ce fac inca un blog? Nu sunt suficiente milioanele de blogguri deja existente? Probabil ca da, dar sufar de plictiseala cronica si insomnie, si s-ar putea sa gasiti si ceva interesant pe aici.

Ce va contine blogul?
1. Tech stuff. Daca e sa gasesc vreun Linux tweak interesant, sau vreun programel dragalash care merita share-uit, va fi postat aici
2. Poli rant. Inainte sa dau la facultatea numita Universtiatea Politehnica Bucuresti, nicaieri nu am putut gasi o descriere exacta cu ce se intampla in facultatea asta. Daca mai sunt copilasi incapatanati sa mai vina pe aici, macar sa stie la ce sa se astepte.

So... enjoy... ;)