duminică, 13 februarie 2011

Poli review: Proiectarea Algoritmilor (PA)

  • Profesor
Ştefan Trăuşan-Matu
  • Materie
Tip: profu asta in general are materii relativ interesante si preda relativ bine (by poli standards).

Materia e relativ usoara, daca ai invatat f bine info la liceu. Adica inveti diversi algoritmi gen backtracking + optimizari, programare dinamica, greedy, parcurgeri in graf, si chestii mai avansate gen A*, minimax, etc.
  • Curs
Recunosc ca nu am ajuns la nici un curs, si imi pare putin rau (desi a fost pt ca faceam teme la materia asta si altele).

Din cate am inteles cursul a fost util, deci il recomand viitorilor politehnisti.
  • Laborator
Laboratorul e destul de util. Adica primesti un pdf cu o explicatie a algoritmului, si niste probleme relevante (gen problema damelor pt backtracking - chiar am avut-o la lab).

Recomand sa iti cauti un asistent bun, sunt aceiasi de la AA deci ar trebui sa ii cunosti deja. Problemele or sa te ajute mult si la teme si la examen.
  • Teme
Trebuie sa mentionez ca am avut un proiect f fun si interesant la materia asta: un chess engine! Si la sfarsit, teoretic a fost un concurs, sa se determine chess engine-ul corespunzator.

Este un proiect de echipa (4 pers). Daca mai se face ceva similar, recomand sa iti iei colegi care au aceleasi scopuri ca si tine. Daca vrei sa castigi concursul, ia-ti colegi cu care te intelegi bine si care vor si ei sa castige si sunt entuziasmati de idee. Este f mult de lucru la el, si nu o sa ai timp sa il faci singur, oricat de bun ai fi (decat daca vrei sa pici la alte materii... personal n-am avut timp sa fac ultima etapa pentru ca trebuia sa fac o tema la PC).

Proiectul se va face pe etape. Este timp destul, daca lucrati toti 4. E usor daca vrei doar ceva functional, e mai greu daca vrei ceva "destept".
  • Notare
Examenul a fost foarte usor... pentru cine cunostea algoritmii respectivi. Adica din cate tin minte (I might be wrong), exercitiile erau in mare sa arati cum ar functiona algoritmul X pe un mic exemplu dat.

Daca stii algoritmii din liceu, si ai fost pe la laburi, si citesti 1 data cursurile, nu ai nici o problema in a lua nota mare la examen. Daca nu, fi f atent la laburi si cursuri.

Poli review: Elemente de electronica analogica/electronica digitala (EEA/ED)

Voi combina aceste 2 materii deoarece e cam tot un drac.
  • Profesor
Cupcea.
  • Materie
O materie care ar fi foarte fun si interesanta daca nu s-ar face asa (stiu, zic cam mult asta despre cursurile la poli).

EEA teoretic te invata cum functioneaza diodele si tranzistoarele.
ED teoretic te invata cum sa folosesti diode si tranzistoare pentru a crea componente ale circuitelor logice (gen inversoare, sumatoare, alea de le-ati folosit la PL).

Acum, in practica, nu e chiar asa. Ori iti aloci foarte mult timp sa citesti carti suplimentare sa intelegi, ori tocesti papagaliceste subiectele preferate si zici mersi ca ai trecut. O sa ai alte materii si o tona de teme, deci nu iti fa iluzii ca ai timp sa intelegi (decat daca vrei sa "aprofundezi" materia pentru inca cativa ani).
  • Curs
Aici sunt mai multe aspecte. 

In primul rand, predarea. Mergi, stai 3 ore in care profu practic dicteaza si scrie pe tabla (formule si scheme) - in acelasi timp! Deci trebuie sa fii f atent si sa scrii f repede, sau sa te combini cu alt coleg, unul sa scrie dictarea si altul formulele. Oricum, e f boring.

Dar profu va pune pe curs.cs si notite. Atentie mare, ca sunt pline de greseli pt care vei fi depunctat la examen! Sunt convinsa ca nu o face intentionat, e doar dobitoc. Ah, si oricum nu te ajuta prea mult, ca sunt ceva de genu din formula *formula* rezulta *cu totul alta formula, bafta sa incerci sa te prinzi cum dreq a ajuns la ea*. Si nu zic asta ca sunt eu varza la mate (sunt destul de buna, imo), dar ca sa ajungi de la formula 1 la formula 2 sunt multe ecuatii diferentiale si chestii de genu, si nu iti arata mai deloc calculele! Your best bet e sa memorezi formulele before and after si sa le scrii ca atare la examen.

Mai e si cartea lui. Daca esti destul de masochist cat sa vrei sa intelegi si nu sa tocesti, iti recomand sa faci rost de ea si sa o citesti. Contine cam ce e si prin cursuri, doar ca e ceva mai detaliat (a se intelege iti zice ca tre sa rezolvi o ecuatie diferentiala sa ajungi de la formula 1 la formula 2, desi nu prea iti arata nici acolo calcule). De asemenea, sunt mai multe explicatii in legatura de cum functioneaza o anumita schema, nu doar 5 formule trantite acolo ca la curs (adica uneori iti mai explica si de unde le scoate). Dar, si acolo sunt greseli... destul de multe. In schimb, daca o citesti si o intelegi si faci calculele cum trebuie, nu o sa ai probleme la examen. Iti ia doar vreo 3 ani sa faci asta.

Ah, si daca mai ai notitele de la ELTH, pastreaza-le. Te ajuta.
  • Seminar
La seminar se rezolva probleme.

Seminarul la EEA l-am facut cu Surpi. In esenta, statea majoritatea timpului sa ne povesteasca cum a facut o baterie dintr-un mar n stuff, si din cand in cand isi amintea ca e seminar si mai rezolva cate o problema la tabla, dar e greu sa keep up with him... adica tipu e destept, da praf ca profesor (si nu e doar parerea mea asta)... arunca formule si rezultate sarind peste calcul, sterge si modifica constant pe schema de e imposibil sa keep up cand iei notite. In esenta, a fost useless.

Seminarul la ED l-am facut cu un tip barbos, nu stiu cum il cheama, dar stiu ca era infinit mai bun ca surpi la explicat. Recomand sa mergeti la el, desi nu se puncteaza, dar da un test la sfarsit, care e destul de usor si corectat indulgent.
  • Laborator
Laboratorul e foarte simplu. O sa fie pe curs.cs niste pdf-uri cu o parte care iti explica teoria pe scurt (adica iti arunca niste scheme si niste formule), si niste exercitii la sfarsit.

La laborator, ai niste placute cu componente lipite pe ele, si cu niste gauri pe-acolo. Exercitiile constau in sa bagi niste fire in gaurile alea sa formezi schemele din partea teoretica, si dupa sa masori cu un aparat tensiunea/intensitatea curentului in diverse locuri (care sunt si ele puse exact pe schema). Deci e usor.

Dupa ce faci asta, tre sa pregatesti o foaie pe care o aduci la final in care sa ai un rezumat al teoriei si rezolvarile exercitiilor. Adica, copiezi bucati din teoria aia data de ei, copiezi tabelele cu masuraturile luate la laborator, faci calculele cu formulele luate din partea teoretica, si faci niste grafice frumoase cu rezultatele. E explicat destul de clar in cerinte.

Ah, si e OK daca le copiezi de la colegi, nu le citeste nici dreq, verifica doar sa le ai pe toate.

Laboratorul la EEA l-am facut cu un tip cu mustata (nu mai stiu cum il cheama). Tipu era bun, iti explica ce trebuie sa faci si te ajuta imediat daca nu mergea ceva.

Laboratoru de ED l-am facut, din pacate cu un alt tip (nu stiu cum il chema, era nou). A fost mult mai nashpa. Adica tipul habar n-avea pe ce planeta e. Se cacaia 10 ani cu aparatura... Si au fost faze de genul, am terminat schema pentru ex1, am facut masuraturile si dupa scot firele din gauri, asamblez schema pentru ex2 si ma apuc de masurat.... dupa vine profu... si zice "pai nu e schema bine" "ba da, e cea de la ex2" "pai si ex1 nu l-ati facut?" "ba da, uitati masuratorile!" "pai eu n-am vazut schema, refaceti-o"... mentionez ca inainte de asta nu a zis ca vrea sa verifice fiecare schema... si dupa sta 10 ani sa verifice masuraturile si nu ne lasa sa continuam intre timp, si dupa se plange ca nu apucam sa terminam tot....

Cica la sfarsit se da colocviu, dar pan la urma nu ne-a mai dat nici unu si ne-a pus doar nota pe prezenta si fisele alea.
  • Notare
Examenu e destul de nashpa. Sunt 3 probleme de teorie si 2 probleme de rezolvat. Punctarea: trebuie sa ai 3 exercitii cu nota >5 si media lor sa fie >5. Adica daca ai, sa zicem, 10,10,4,4,4 pici, chiar daca media e >5. In concluzie, e necesar sa rezolvi macar o teorie.

Problemele sunt relativ simple. Adica sunt doar 2 tipuri de probleme pe materie. Te intalnesti cu colegii, rezolvati probleme din anu trecut sau le refaceti pe cele de la seminar si nu va ia mai mult de o zi sa invatati sa le faceti perfect.

La teorie e mai greu. Ai 2 optiuni. Ori incerci sa intelegi teoria (ceea ce iti ia cateva luni bune asta daca esti f destept si bun la mate si electronica in general), sau inveti cele vreo 20 de subiecte preferate de la ambele materii. Din ele, sigur iti pica macar 2.

Ah, si Cupcea a zis k la primu examen din restanta da intotdeauna primul subiect de teorie tranzistorul bipolar. 


Un sfat de sfarsit... Oameni care nu au avut restanta in toata facultatea s-au trezit cu restanta la EEA si/sau ED, sau chiar oameni cu 10 pe linie nu au avut 10 din prima la materia asta. So... if at first you don't succeed, try and try again, n don't feel bad, it's not your fault, it just sucks.

Poli review: Teoria sistemelor (TS)

In spiritul "hai sa termin ce am inceput", voi continua seria de review-uri individuale ale materiilor.

  • Profesor
Stratulat
  • Materie
O serie de formule continand multe operatii cu matrici, si integrale, derivate si limite elementare. Asta e cam tot ce trebuie sa stii. Bine, teoretic materia iti prezinta o metoda de a analiza un sistem ce primeste inputuri si ofera outputuri, si probabil ar fi utila, daca nu s-ar face asa. 

Alte facultati (poate chiar alti profi la fac asta) pun accentul pe a explica la ce e util, cum sa folosesti formulele alea si cum sa le implementezi in matlab. 

Dragu nostru prof merge pe principiul "e ultima voastra ocazie de a rezolva probleme de matematica, deci vom face matematica". Prin urmare, omite sa mentioneze la ce e util sau sa ne puna sa le implementam in matlab, ci totul se rezolva PE HARTIE! Have fun cu inmultiri de matrici de 5x5. Ah, si totul trebuie sa fie CORECT SI COMPLET!
  • Curs
Am incercat sa stau treaza la curs, chiar am incercat. Dar este mult prea boring.


La curs se face dictare. Vei scrie minim 13 pagini pe curs de teoreme si formule pe care trebuie sa le cam tocesti ca atare, si la sfarsit un exemplu. Trust me, it's boring, si nu am auzit pe cineva sa fie de alta parere.


Din pacate, este important. Adica nu vei gasi o carte care sa aiba toate formulele alea si toti pasii de rezolvare. Ori gasesti un coleg care sa iti dea la sfarsit toate cursurile scrise complet, ori trebuie sa te duci la curs. Orice varianta ai alege, e bine sa ai cursurile inca unui coleg, deoarece dicteaza repede si cam nimeni nu apuca sa scrie tot... deci un 3rd party independent e util sa fill in the gaps.
  • Seminar
La seminar, vine, iti arunca o problema pe tabla, zice "rezolvati" si pleaca vreo ora. Dupa, se intoarce si scoate pe cineva la tabla sa o rezolve si il puncteaza, eventual da inca o problema si scoate pe altcineva direct la tabla. 


Se puncteaza si prezenta, si trebuie sa iesi cel putin o data la tabla.


Desi nu iti explica prea multe profu, e util sa mergi la seminare, pentru ca la examen o sa ai probleme in genul alora. E util daca chiar incerci sa le rezolvi tu in banca, adica (nu sa dormi in ora aia in care e plecat, cum am facut eu... yeah stiu, am probleme la a sta treaza).


Vestea buna e ca daca ai restanta, se pastreaza punctajul de la seminar (desi daca vrei neaparat, poti sa il refaci).


Se dau si teme, pe care trebuie sa le rezolvi "Corect si complet" si sa vii cu o mapa cu ele la examenul final. Profu nu se uita exact daca sunt corecte dar verifica sa fie complete. Adica e important sa scrii la fiecare exercitiu cat sa para rezolvat. Recomand sa te apuci de ele din timp, si sa incerci sa le rezolvi tu, pentru ca la examen se dau probleme fix ca alea!
  • Notare
Examenul e nashpa. Adica e banal de simplu, in principiu. Ai vreo 3 pagini de formule de tocit (nu ai voie cu documentatie), si sa stii in principiu cum sa rezolvi cele 12 tipuri de exercitii din teme. Pe vremea mea se dadea si teorie, dar recent am vazut ca da numai probleme, deci nu trebuie sa tocesti si cursurile, doar formulele.

Problema: exercitiile trebuie sa fie "CORECT SI COMPLET"! Nu, nu glumeste cand zice asta. Adica daca ai cea mai mica greseala de calcul, primesti 0p pe exercitiul respectiv, chiar daca e evident ca stii sa o rezolvi si e doar o greseala din cauza grabei/emotii/neatentie (gen uiti un - cand dai pagina sau copiezi gresit o cifra de pe tabla sau cand dai pagina). Si deci, in concluzie, trebuie sa scrii vreo 15 pagini (fara exagerare, si scriu relativ mic) de calcul, continand inmultiri de matrici de 5x5 si nspe mii de integrale si derivate, totul in 1 ora jumate. Nu ai timp de ciorne sau sa verifici sau prostii d-astea, trebuie sa scrii continuu. Iata cum poti face un examen foarte simplu sa fie foarte greu!

Pe vremea mea se dadea si un partial, care putea fi refacut la examenul final. La partialul nostru au trecut doar vreo 2 insi din toata grupa, si nu cu note prea mari... Acum am inteles ca nu mai da.

Vestea buna este ca in sesiunea de restante nu mai tine sa fie asa corecte... adica e mai indulgent cand e vorba de greseli de calcul (a se citi: te trece, dar cu nota mica atata timp cat e vorba doar de greseli de calcul).

Alte mentiuni: NU incerca sa copiezi (decat daca esti foarte foarte bun). La examen esti tratat ca un puscarias. Ai voie cu maxim 10 coli de hartie, pe care le va semna pe fiecare in parte pentru fiecare student. Se va misca tot timpul printre banci sau va sta la catedra uitandu-se foarte atent.

Ah, si nu uita carnetu de student! Trebuie sa te legitimezi cu el la examen, altfel poti pleca. Nu, nu conteaza ca ai buletin/legitimatie/permis conducere sau orice alta forma de a legitima, trebuie carnetu de student! Nu conteaza daca l-ai pierdut sau ti-a fost furat, nu il ai, nu poti demonstra ca esti tu!

joi, 13 ianuarie 2011

Organizare a la poli

Povestea incepe acum o saptamana, cand am avut examen de verificare la minunata si ultraimportanta materie, Managementul Proiectelor, cu eterna si fascinanta doamna profesoara Doina Serban. Defapt, toata povestea era previzibila, daca luam in considerare evenimente de la curs, dar povestile astea le las pentru alt review.

Revenim la examen. Ne posteaza ea frumos program, care grupa cum sa vina. Eram cam de dimineata, si nu prea sunt o persoana matinala, da deh, daca asa e programu, asa mergem, de la 10. Ma asteptam eu sa mai fie intarzieri, ca deh, 10 min intre grupe e cam putin sa predea lumea lucrarea, sa iasa din sala, sa intre urmatorii, sa se aseze in banci, sa le dea subiectele, etc... da deh, o fi facut tanti vreun graf gantt ceva sa calculeze timpu, si hai, sa nu intarzii, da-i si fugi la poli. Am stat ca proasta' 1 ora jumate sa intru la examen, ca normal ca s-a dus dreq toata planificarea... Da deh, orice om mai greseste o data, ca altfel nu-i om...

Da cand intru in sala, incepe show-u... ca un individ nu avea carnetu de student la el... mare tragedie mare, ne tine speech juma de ora ca cum stie ea cine e el daca nu are carnetu'. Si pentru asta, ne va face o mare mare favoare, si anume toata lumea trebuie sa vina joia urmatoare (adica azi) in mod obligatoriu cu carnetu de student, de la ora 8 "sa ne vada la fata" si ca daca nu, nu ne incheie media. Ca e foarte logic... la examen poate sa vina oricine, da la nota tre sa vii tu in persoana, nu?

Singuru lucru la care dobitoaca nu s-a gandit e ca are vreo 400 de studenti la cursu ala. Si zi-i unui student in anu 4 ca il pici daca nu vine la o ora la fac.... pai lasa tot ce are si vine, ce sa faca... Si saracu asistent de la curs, not the brightest of the bunch, da pan si el s-a prins sa-i spuna ca daca ne cheama pe toti, si ne trece nota individual, o sa o apuce noaptea la poli... da ce stie un amarat de asistent... doar profii sunt dumnezei omniscienti!

Si azi la 8 ma prezint si eu ca copilu prost cu carnetu de student la sala mentionata de proasta (imi pare rau, dar nu am cum sa-i zic in alt mod mai politicos... incerc sa ma abtin de la alti termeni). La fel ca mine, inca vreo 300 de insi... Si curva nu vine. Si stam noi si stam, si la 9 se hotaraste si ea sa-si miste curu din pat sa vina la poli. Un student ii atrage mai mult sau mai putin politicos atentia ca a intarziat cam mult. "Pai nu v-am zis de la 9?" Mda... in fine, trecem peste.

In momentul asta ma asteptam sincer sa ne citeasca notele, sa dam carnetele la semnat si sa plecam acasa, cum ar fi cu orice profesor normal. Da nu' ca chiar vrea sa ne vada pe fiecare in parte. Incepe cu seria C1.
Student1: "Doamna profesoara, si noi care am venit ce facem, stam toata ziua sa vedeti pe fiecare in parte?"
Curva: "Pai va stiu eu pe voi, ca toti o sa vreti sa mai discutati nota, sa vedeti lucrarea...."
Student2: "Nu va suparati, dar eu am laborator de la 10. Puteti sa imi ziceti nota acum sau trebuie neaparat sa stau?"
Curva: "Pai si ce sa-ti fac eu tie? Eu pentru voi fac asta!"
Student3: "Dar daca nu vrem sa vedem lucrarea sau sa discutam nota, cat ne dati e OK, trebuie NEAPARAT sa fim noi prezenti in persoana?"
Curva: "Auzi, eu fac asta pentru voi! Asta e lipsa de respect! Iesiti afara toti si sa intre grupa 341C1!"

Cam astea au fost tentativele noastre de a avea o discutie rezonabila, dar cred ca si cu o maimuta drogata te intelegeai mai bine. Si evident, nu a invatat ca exista Excel, asa ca ne calcula nota pe loc, ca deh, daca calcula de acasa, nu mai pierdeam toata ziua, si evident asta ar fi fost ceva ingrozitor pentru ea. Adica cum, studentii sa nu se milogeasca de ea sa ii incheie media? Apai cum altfel sa-si satisfaca nevoile ei date de Histrionic personality disorder? (sau poate Narcissistic personality disorder? In orice caz, creatura are un attention seeking disorder de vreun fel)

Si abia acum am ajuns acasa, dupa 6 ore de asteptat ca sa isi satisfaca capriciile un om nebun. Si cireasa pe tort? Pana la urma s-a hotarat sa citeasca notele ultimelor grupe si sa intre in sala doar cei care disputa nota.


In concluzie, trebuie sa ii felicit pe cei care au avut coaie si creier sa stea acasa.

Cat despre "doamna profesoara"... va multumim pentru aceasta minunata lectie de organizare si management... Si mergeti la un psihiatru. Pe bune, aveti nevoie de ajutor.